top of page
TROLL hundfoder är en serie fullkostfoder av mycket hög kvalitet utvecklat för att tillfredsställa alla kända näringsbehov hos friska hundar. Detta oavsett ras, storlek, aktivitetsnivå och användningsområde i alla livsstadier. TROLL-serien består av både torrfoder och våtfoder. Alla är fullkostfoder och kan därför ges var för sig eller i blandning anpassat efter din hund.

I torrfoderserien hittar du TROLL ELITE, TROLL SPORT, TROLL EKSTREM och TROLL VALP. Bland våtfodren kan du välja mellan TROLL ELITE och TROLL EXTRA ENERGI (Pölsa).

TROLL SPORT

SPORT är ett resultat av mångårigt samarbete med aktivt jakthundsfolk och brukshundägare. Vi har skapat ett helårsfoder speciellt tillägnat hundar som har en jämn hög aktivitetsnivå under hela eller större delen av året.

DSC_0319.jpg

TROLL EKSTREM

EKSTREM är ett torrfoder till hårt arbetande hundar med höga krav på näringens sammansättning. Under framtagningen av detta foder har vi utfodrat de fysiskt mest krävande hundarna i Norge inom drag, jakt och vallning.

DSC_0321.jpg

TROLL Pölsa

PÖLSA är ett unikt tilläggsfoder för hårt arbetande hundar när kraven på fysisk prestation är extremt hög. PÖLSA har mycket smak och är speciellt sammansatt för att snabbt ge ny energi och återställa blodsockernivån på hunden under- och omedelbart efter aktivitet och hårda pass. 

DSC_0385.jpg

TROLL ELITE

ELITE är ett resultat av ett samarbete med flera framstående norska hundförare som rådgivare. Fodret passar hundar med låg till normal aktivitetsnivå.

DSC_0368.jpg

TROLL VALPFODER

VALP är ett torrfoder speciellt anpassat för valpar, unghundar samt dräktiga och digivande tikar. Utvecklingen av fodret är baserad på kunskap från ledande veterinärer och forskare gällande den viktiga perioden då valpen ska utvecklas.

DSC_0314.jpg

TROLL Elite, konservburk

Kombinationen av torrfoder och våtfoder är oslagbar. Man kan ge dem var för sig, eller tillsammans, då våtfodret ökar smakligheten på torrfodret.

Våtfodret är även ypperligt att blanda i vatten för den kräsne hunden när man vill öka vätskeintaget.

DSC_0325.jpg

"Med vakumcoating extraheras all luft i kulan med hjälp av vakuum och ersätts med flytande fett. Med vakumcoating blir fettet fördelad inuti hela kulan, och ligger inte som en hinna på kulans utsida. Eftersom mer av fettet placeras inuti kulan, kommer man också att se att mer av fettet faktiskt hamnar i hunden".

Tillverkning


TROLL hundfoder är framställt av de bästa tänkbara råvaror. Med en produktion i en av Europas modernaste specialfabrik i Sverige, certifierad i ISO-9001 och med de strängaste krav på renlighet och kvalitetssäkring på alla led i från råvaruintag till paketerad vara, kan vi knappast tänka oss bättre trygghet för hund eller ägare. Fodren tillverkas utan konserveringsmedel. Skonsam värmebehandling av råvarorna gör att de behåller sin naturliga smak och lukt. En ny torkningsteknik ger ett foder med lågt vatteninnehåll. Därmed uppnås en mycket god hållbarhet utan tillsatser av konserveringsmedel och antimögelbehandling.

Fodrens balans mellan animaliskt och marint fett är anpassat för att tillvarata hundens behov av de essentiella fettsyror som modern forskning föreskriver. De bästa animaliska och marina proteinkällorna och förhållandet mellan dem ger Troll hundfoder en sammansättning där alla kända essentiella aminosyror finns i de rikliga mängder ledande forskare och veterinärer rekommenderar. Det är därför ingen tillfällighet att hundar som utfodras med TROLL hundfoder får höga poäng på pälskvalitet på utställningar.

Under de senaste åren har produkt, förpackning och inte minst produktionstekniken på vårt torrfoder förändrats. När det gäller tekniska villkor har vi fått  frågor om dagens foder - jämfört med tidigare versioner av TROLL och särskilt TROLL EKSTREM. Den vanligaste frågan: "Det verkar som om det finns mindre fett i TROLL EKSTREM nu än vad det brukade vara, kan det vara nått fel?"

TROLLs torrfoder produceras nu på en ny och modern produktionslinje med en vakuumcoater. En vakuumcoater används i processen där flytande fett ska tillföras kulorna för att uppnå rätt fettprocess på energiriktigt foder. Genom en enkel produktion utan tillsats av fett kan du klara 8-10% fett i en kula. Alla fetter över dessa 8-10% måste läggas till kulorna efteråt, och detta görs huvudsakligen på 2 sätt:

Coating 
Med vanlig coating ges färdiga kulor ett fettbad där flytande fett appliceras på kulan och läggs på som ett yttre lager på den.

Vakuumcoating
Med vakuumcoating extraheras all luft i kulan med hjälp av vakuum och ersätts med flytande fett. Med vakuumcoating blir fettet fördelad inuti hela kulan, och ligger inte som en hinna på kulans utsida. En vakuumcoatad kula kommer således att ha en torrare yta än en kula från en vanlig coater. Dom nya vakuumcoaterna kommer också att ge en stabilare kula från produktion till produktion än vad den yttre coataren kan tillhandahålla.

Eftersom mer av fettet placeras inuti kulan, kommer man också att se att mer av fettet faktiskt hamnar i hunden. Alla har upplevt att det finns en fettkant kvar i skålen efter matning. Detta är naturligtvis fet från torrfodret, och en ytcoating kommer att ge mer fett i vattnet än ett torrfoder framställd av en vakuumcoater.
 
Om man räknar med att mycket fett från en yttre coating av torrfoder inte hamnar i hunden, men i stället fäster sig i säcken, foderboxen, på skopan, matskålen och inte minst i vattnet som hunden inte får i sig, eller som i många fall hunden välter ut för att äta fodret på marken, är det lätt att beräkna sammansättningen att ett foder såsom TROLL Ekstrem, som har 21% fett och är producerad med vakuumcoating ger väsentlig mycket mer fett till hunden, än ett foder med 21% fett som bara är gjord med ytcoating. Om man då räknar på både näringsinnehåll och pris visar de sig att ett foder såsom TROLL Ekstrem och TROLL Sport att när både produceras i vakuumcoater, kanske det näringsämne tillhandahålla samma mängd fett till hund foder med både 3 och 5% högre deklarerade fettinnehåll, och därmed även priset per kg torrt foder, kan jämföras med mycket högre deklarerat foder.


 

bottom of page